torstai 24. syyskuuta 2009

Vaatekaappihaaste osa 2.

Päätin kuin päätinkin kuvata muidenkin vaatekaapit. Noh, kahden vanhimman lapsen kaapit taidan jättää sikseen kun eivät takuulla tykkää et äiti laittaa liki 15v ja 12v neitojen vaatteet blogiinsa :o)

Tässä neljännen kaappi. Siis pelkkä kaappi. Tankovaatteet on meidän makkarin vaatehuoneessa. Tässä vain t-paidat, pitkähihaset, housut, elfassa alusvaatteet, sukkikset, pitkikset, yöasut.....


Sitten kolmosen kaappiin : neidillä on taipumusta meuhkata itse kaapissaan.... Uhkasin lukolla ja nyt pysynyt suht siistinä ;o)


Tästä ahdistun. Emilin vaatekaappi ja minusta Empulla on aivan liian vähän vaatetta. Laitoin kiertoon huiman määrän meidän 86 senttisiä ja nyt tuo huutaa tyhjyyttään.


Onneksi noita jokaisen vaatteita on vielä pesukoneessa, narulla, pyykkikorissa...... Että ei tässä pulaan jouduta, ainakaan ihan heti :o)

tiistai 22. syyskuuta 2009

Mörköpoika ja Me&I

Mitäpä sitä kun täällä tuskistelee kaiken vaatepaljouden alla ostellen lisää vaatetta mistä tuskistella kun ei mihinkään loukkoon enää tässä talossa mahdu mitään..... edes vaatetta ! Mikään mahti maailmassa ei voi tietää paljonko vaatetta on meidän 8 -henkisessä perheessä ; sitä on liikaa.

Viiko sitten olin Me&I -kutsuilla, tai oikeestaan kaksilla. Sieltä tuli ostaa rysäytettyä ihan vain muutama ihanuus. Noh, ostin toki salaista kun en voinut vastustaa sitä jännityksen mukanaan tuomaa tunnetta. Tiedättehän ? Ihan kuin lapsi jouluna xD Tässä ekana kuitenkin eilisiltanen poika. Emil bongasi mörköpaidan paketista hetimiten ja sitä paitaa piti ihastella ensin silleen et se ei ollut päällä ja lopuksi ihan päällä.

Eikä tuo ole vieläkään möröistään luopunut. Tiukkaa tekee kun itse on tottunut aina pesemään vaatteet ennen käyttöä. Noh, jossain vaiheessa, viimostaan ennen pesuja nappaan paidan pyykkiin. On muuten reilu koko : 86/92 on kääritty koko kääntövaran verran. Housut samaa kokoa ja hyvin mahtuvat. Vielä pitää kiristää vaik ovat kaposta mallia.

Sitten ne muut ostokset. Muut salaisia paitsi tuo kaupunkipaita 98/104 ensi kevääksi.

2 tyttöstä sai medaljonkitunikan, sen turkoosi-ruskean ja kolmannelle tuli paha mieli kun ei saanut sitten hänkin sitä. Tarjouduin hommaamaan sen hällekin, mut ei kuulemma ota kun sit kolmella on sama.... Huoh..... Vaikeaa elämää ;o) Lisäksi yksi tyttönen sai tuollaisen sydän t-paidan v.punasena. Isoille tytöille kun käy jo nuo äidille tarkoitetut vaatteet. 10v xs-s on just passeli, 12v sopii m-l. 14v ei halua kuullakaan koko Meandista..... Niin, 8v on just sopiva eikä yhtään kääntövaraa jää koko 146/152.

Vaatehaasteeseen : Amalian vaatekaappi

Kurkistin tytön kaappiin ja olin kauhistua miten vähän meillä onkaan tytölle vaatetta. Möisn vasta pari laatikollista tytön kampetta maailmalle. Mutta katsokaapa miten sitten kävikään ;o)

Kaapissa oli :
10 tunikaa
24 alushousut (joo, tytölle EI enää satu vahinkoja...)
11 sukkikset
11 housut
12 t-paitaa
10 pitkähihaista

Sitten läjät kesävaatetta, yökkäreitä, huppareita, collegeasuja........







Tosiaan olin säikähtää et tässähän pian joutuu vaatekaupoille, kunnes...... Vaatteita onkin vähintään samanverran ympäri taloa : tuolien päällä, sohvan päällä, pyykkikoneessa, kuivumassa ulkona, kuivanpyykinkorissa......





......... ja vaatekaapissa. Tässä vain yksi tanko kolmesta. Lähes kaikki on Amalian mekkoja. Muutama vuosi sitten laskin mekkojen lukumäärän : 125 mekkoa + vauvamekot päälle. Joo, ei me kait sitten tarteta enää lisää vaatetta. Ja onhan miulle tulossa 3 vaatepakettia huutiksesta yms......


Sitten tietty lisäks "parit" ulkovaatteet ja välipuvut + asusteet yms.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Maailman paras kaalilaatikko, lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä :o)

Joopa. Tänään taas oli hötinäpäivä. Kun päivästä selvittiin lähdin kauppaan ja mitäpä mieli teki ? Kaalilaatikkoa. Noh, se ei tunnetusti ole mitään pikaruokaa, joten eikun valmistamaan sitä tänään et huomenna ois valmis ruoka ruoka-aikaan. Aattelin laitella kuvien kera omat, hyväksi havaitut, valmistusohjeet ;o)


Otetaan kaalia, tässä reilu 3.5kg. Pilkotaan se vapaalla kädellä ja laitetaan kiehumaan vähään veteen. Sekaan loraus siirappia.

Kuumalle pannulle kipataan kilo jauhelihaa ja joukkoon rouheella kädellä pilkotut 3 sipulia. Nämä ruskistetaan.


Jauheliha-sipuliseoksen joukkoon hyppyslelinen ruususuolaa ja mustapippuria.


Sitten aletaan kokoamaan laatikko : eli vuoan pohjalle laitellaan ohrasuurimoja tai riisiä. Tämä siksi että ylim. neste imeytys niihin eikä laatikosta tule kaalisoppaa xD


Sitten vain vuokaan kaalit sekä jauhelihaseos. Päälle laitoin kilon sian kylkiviipaleita. Sitten uuniin. Ensin lämpöä reilu 200 että lihat saavat väriä ja kun lihat on käännetty vähennetään lämpö reilu sataseen. Tässä annan muhia 3-4 tuntia. Ja vot, kuulkaas. Maailman paras "kualluatikko" on valmis :o) Sitten kylkeen puolukkasurvosta ja eikun ääntä kohti !

Tää nyt ei mikään kevytversio ole. Jos sellasen haluaa niin meil ollaan tehty ihan niinkin et kaali kattilaan, ruskistettu jauheliha (kevyt) sekaan + sipulit, mukaan siivutettua porkkanaa ja annetaan hautua. Tän voi tehdä uunissa tai sitten ihan hellalla.

Mikään ei toki estä jättämästä siansiivuja pois, mut kun ne on lapsista niin hyviä ;o)

perjantai 18. syyskuuta 2009

Tervetuloa meille :o)

Monissa blogeissa on ihania kuvia kodeista ja niinpä minäkin päätin ottaa muutaman kuvan meiltä :o) Ihansta en tiedä, mutta itseäni miellyttävistä kohteista nappaisin otoksen ;o)


Tässä ollaan tulossa meille. Parveke kuuluu meidän makuuhuoneeseen ja siellä on ihana istua syysiltaa kynttilöiden kera ! Nuo lasin näköiset tuossa viistolla osalla kattoa on ne aurinkopaneelit.


Olohuoneen ikkunoilla on perinteisesti petunioita. Lobeliat alkaa olla jo menneen kesän muistoja. Koira kuvan vas.reunassa kantaa suussaan aurinkokennolyhtyä :o)




Hämyinen kuva viherhuoneesta : oikealla puolella olohuone ja vasemmalla uima-allashuone, joka siis katettu ja siellä on lasten arkiolohuone.


Tässä se katettu uima-allas. Oikealle siis jää viherhuone. Tuo ihana puujakkara on talon rakentajan pojan koulussa tekemä työ. IHANA ! Löysin sen autotallista ja kiikutin sisälle :o)


Nämä korituolit on dyykattu roskista asuessamme Helsingissä.


Tässä on lempihyllykköni ! Nyt sen paikka on takkahuoneessa. Nahkatuoleista näkyy vain yläosa. Ne on ostettu kierrätyskeskuksesta. Astiat ja hyllykkö on äidltäni, oikealla oleva "puuveistos" on mieheni tekemä :o)


Tästä tullaan jo yläkertaan. Meillä on yläaulassa 3 tuollaista lasiovea ! Noista tulee mukavasti valoa aulaan ja tykkään niistä tosi paljon ! Seinällä tyttöni aikoinaan tekemä piirustus.


Tuon oven takana löytyy tällainen huone :o) Oikealla Amalian sänky..... Tää on vaiheessa kun keittiötarvikkeet on tarkoitus viedä leikkimökkiin, Amalian sänky vaihtaa Siljan vanhaan...... Niistä kuvia myöhemmin kun on valmista.


Yläaulan kirjahylly kätkee aarteita :o)






Esikon huoneessa asustaa tällaiset karvakamut :o) Kääpiöluppa ja hermeliini.


Siirrytäänpä meidän vanhempien makuuhuoneeseen..... Tykkään edelleen tuosta kauan sitten tekemästäni palapelistä..... Unisieppari etsii vielä paikkaansa.


Kuopuksen sänky vielä yön, pari.... Emil siirtynee pian lastensänkyyn. On vähän hankala tuo pinnis seinän ja meidän sängyn välissä. Kulmassa näkyy puinen lammashyllykkö : kirpputorilöytöjä.....


Äidiltä ja siskolta 30v sitten saatuja tauluja. On ne vaan niin ihania !

Pientä piperrystä vielä makuuhuoneestamme.


Meidän parveke ! Tästä tykkään. Tuolit sisko on haalinut kierrätyskeskuksesta.... Pöytä siskon rintamamiestalon edellisten asukkaiden peruja :o) Oli poltettavaksi menossa ja arvatkaas kuka sen bongasi ? ;o) Parveke on vielä vaiheessa.... Toivottavasti ensi kesänä saan blogata vihertävästä, viihtyisästä keitaasta.


Kaksi vanhinta tyttöä silloin joskus..... Oikean puoleiset kuvat kuvattu Rinkelissä. Se on juuri se paikka Myllypurossa, joka purettiin saastuneen maan takia aikoinaan itä-Helsingissä. Vasemmalla tytöt 1v. Ikäeroa noilla 2.5v.


Vielä otoksia olohuoneesta..... Tuo seinämaljakko on löytö kirpparilta. Kukat saatu äidiltä ja PartyLite -kynttelikkö huudettu Huutiksesta. Ja tuo viininpunainen kristallihässäkkä ! Olenko maininnut että tykkään kaikesta roikkuvasta ? Kynttilälyhdyt yms. niitä meiltä löytyy :o)


Noh, nämä tarttui mukaan tänään tuosta paikallisesta Taito-Shopista. Siellä oli Tilda-esittely ja joo.... Jos seuraava piperryskohde olisi askarrella sellaiset ihanaiset Tilda-tonttuset. Toivottavasti ehtivät jouluksi.........





torstai 17. syyskuuta 2009

Elämää aurinkotalossa / ekokysely :o)

Haluanpa minäkin kerrankin osallistua johonkin kyselyyn ja silmäni osuivat Marjulin ekokyselyyn :o)

Meillä osallistutaan ekoiluun näin :

- Tärkein on se että asumme aurinkotalossa : taloomme ei tule lämmintä vettä ja sekä asuintilat että vesi lämpiävät aurinkoenergialla (maalis-syyskuu) ja puulla. Puu on suurimmaksi osaksi kierrtäyspuuta eli tuttavien kantoja, kuivattuja oksanpätkiä, kaadettuja pensaita tms.

-Jätteet kierrätetään : lasi, metalli yms. Sekajätteen määrä on vähennetty minimiin !

-emme ole käyttäneet omaa autoa sitten viime joulukuun ja jos tarve niin hyödynnämme sukulaisten kimppakyytejä. Tämäkin voi onnistua vaikka asumme 25 km:n päässä lähimmästä kaupungista, meillä on 6 lasta ja ruokaostosten määrä kohtuullinen. Tosin kun sitä roudaa ruokaa pyörällä ei tule helposti osteltua muroja tms.

-perunat ja juurekset sekä marjat ovat lähituotantoa eli sukulaisilta ja niitä käytetään paljon

- ostan erittäin vähän mitään uutena vaan kierrätys on meillä POP

-pesuaineina riittää useimmiten etikka, sooda, mäntysuopa..... Emme käytä klooria jne. Mattoja emme pese järvessä

- kananmunat ja liha saadaan usein suoraan maatiloilta. Maitokin olisi mahdollista ostaa suoraan, mutta vielä emme siihen ole ryhtyneet, samoin liha.

-lapsemme käytti kestovaippoja kuten isosiskonsakin ja isommat siskot (tosin 4 vanhinta vain kuivaksiopetellessa)

-valoja ei polteta turhaan. Valot sammutetaan huoneesta jos siellä ei olla ja usein poltellaan kynnttilöitä :o)

-pyykinpesuun intialaisia pesupähkinöitä, huuhteluaineeksi etikkaa jos tarvis !

-emme lennä, junaile yms. Emme matkusta ulkomaille vaan retkeilemme lähimaastoissa.

-teemme ruuat lähes 100% itse. Emme osta eineksiä.

-käytämme pieniä harsoja / liinoja talouspaperin asemesta.

-vältämme kertakäyttöisiä tuotteita jos valittavana on samaa asiaa ajava kestotuote.

-vettä ei suotkata : suihku kii pesun ajaksi ..... Ei käytetä juoksevaa vettä. Lasten pesuvedet päätyvät usein kasteluun !

En nyt tiedä olemmeko niin ekoja vaan minusta tämä on lähinnä elämäntapa. Tähän ei tarkoituksella olla pyritty vaan kaikki on tullut ikäänkuin luonnostaan :o)

Ei me alkujaan oltu muuttamassa aurinkotaloon, mutta kun sitten tällainen ihanuus tielle sattui niin mikäpä siinä. Ja kun vielä asumiskustannukset on ERITTÄIN edulliset (ei sähkölämmitystä vaan se kierrätyspuu, joka mahd. ilmaista) niin mikäpä tässä on näitä syysiltojakin vietellä ;o)

Tästäpä voisi kirjuutella enemmänkin ihan kuvien kera. Tämä talo kun näyttää erilaiselle ihan ulkoakin verrattuna "normaalitaloon".

Paljon voisi vielä lisää tehdä, mutta näin ollaan lähdetty liikkeelle ja minusta hyvä niin.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Mitä syksyllä voi tehdä ?

Miusta on ihanaa et Suomessa on monta vuodenaikaa ! Se on just eikä melkeen et kun alkaa kyllästyttämään helteet saapuu syksy ja kun taas lumenluonti tuntuu tulevan korvista saapuu ihana kevät :o)

Mutta nyt on syksy ja mitä syksyllä voi tehdä ?


Haaveilla kesästä "koipi" seitsämännellä seinähirrellä.......


Pukeutua päiväunille ihanaan auringonkeltaiseen froteeasuun.........


Tehdä ihania pataruokia, tässä kanaa intialaisittain maustettuna................


Rakentaa maja olkkarin pöydän alle sadepäivänä................


Aloittaa päiväkerho ihan ekaa kertaa ja ihan yksin (veikka halusi myös kuvaan)................


Muistella kesää ja kärpäsiä ja sitä ihanaa aurinkoa......................


Testata talvitamineita xD ................................


Tehdä ihana syysretki poikien kesken.......................


Lenkkeillä raikkaassa syyssäässä ..................


Piirtää prinsessoja ja se iki-ihana aurinkoinen lintuineen............. (Amalia 3v10kk)



Tai kirjoittaa kesäöinen kauhutarina. (Silja 8v)

Taaspa pari viikkoa mennä hurahti edelliskerrasta. Siksipä päätin tehdä näistä kahdesta viikosta tuollaisen kuvakoosteen mitä meillä on tapahtunut :o) Koirakuvat on esikon ottamia !

Nyt on 2 tyttöstä ja minä kurkut kipeänä :o( Mitä lie tautia liikkeellä. Emilillä oli vähän aikaa sitten korkea kuume joka tuli tosi äkkiä ja lähti pian myös pois. Ei mitään muuta. Nyt meillä tosiaan kurkut kipeänä ja mielikin sen mukainen.... Pitää keksiä jotain piristävää :o)

Oisko se sitten viimekesän muistelot jätskin ja hyvän ohjelman parissa ? Ja jätskihän tunnetusti helpottaa jos kurkku on kipeänä.......