sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Hunajateetä ja sympatiaa


Juuh, meillä kuuluu jokakolkassa röhröh ja köhköh :o/ Ei, ei ole possuluntsaa ei. On vain tavallinen, lenssu. Tauti taltutti minut ensin : heräsin pe-aamuna nenä tukossa ja siitä se lähti. Sitten eilen oli kuumeessa meidän 8v, tänään tuo 10v ja 12v valittaa kurkkuaan..... Tässä sitä menee tovi kun kaikki sitten sairastetaan mikäsittenikinätääonkaan -tauti.

Kävin itse pe-aamuna possurokotuksen ottamassa. Itse rokotus ei ollut ollenkaan niin paha kuin luulin. Pistos ei sattunut lainkaan ja rokotteen jälkeen oli kauttaaltaan hienoista kutinaa. Nyt vielä pistokohta turvonnut, kuuma ja punainen. Kuulemma normaalireaktio. Ei satu edes kuin siihen pieneen kohtaan eikä siihenkään ellei sitä koske sormella.

Nyt en sitten tiedä johtuuko tästä omasta taudista mikä rokotteesta mikä lunssasta. Päänsärky on ollut melkoisen mellevää tässä parisen päivää myös. Esikko oli viikko sitten poissa koulusta voimakkaan pääsäryn takia. Liekkö on tätä samaa tautia.

Kuitenkin, keitin tuossa äsken pari litraa hunajateetä lapsille. MUTTA, on yksi mutta. Muistattehan että hunajaa saa antaa vain yli 1v lapsille ? Hunaja.net valistaa näin asiaa :

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä ja pölyssä. Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt.

Hunajaa ei tämän vuoksi suositella alle 1-vuotiaille lapsille ja siksi hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: vain yli 1-vuotiaille.

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin.

Myös odottava tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.


3 kommenttia:

Sini kirjoitti...

Pikaista paranemista teille kaikille. meillä sairastetaan myös!

suvi kirjoitti...

meillä sairastaa vain 10kk...mutta onhan tässä vielä 9 sairastamatta...
jaksuja<3<3<3

äiti kuudelle kirjoitti...

Sini : paranemisia teille myös !

Suvi : kaikkihan se tauti taitaa läpi käydä :o( Paranemisia teidän pienelle.