torstai 17. syyskuuta 2009

Elämää aurinkotalossa / ekokysely :o)

Haluanpa minäkin kerrankin osallistua johonkin kyselyyn ja silmäni osuivat Marjulin ekokyselyyn :o)

Meillä osallistutaan ekoiluun näin :

- Tärkein on se että asumme aurinkotalossa : taloomme ei tule lämmintä vettä ja sekä asuintilat että vesi lämpiävät aurinkoenergialla (maalis-syyskuu) ja puulla. Puu on suurimmaksi osaksi kierrtäyspuuta eli tuttavien kantoja, kuivattuja oksanpätkiä, kaadettuja pensaita tms.

-Jätteet kierrätetään : lasi, metalli yms. Sekajätteen määrä on vähennetty minimiin !

-emme ole käyttäneet omaa autoa sitten viime joulukuun ja jos tarve niin hyödynnämme sukulaisten kimppakyytejä. Tämäkin voi onnistua vaikka asumme 25 km:n päässä lähimmästä kaupungista, meillä on 6 lasta ja ruokaostosten määrä kohtuullinen. Tosin kun sitä roudaa ruokaa pyörällä ei tule helposti osteltua muroja tms.

-perunat ja juurekset sekä marjat ovat lähituotantoa eli sukulaisilta ja niitä käytetään paljon

- ostan erittäin vähän mitään uutena vaan kierrätys on meillä POP

-pesuaineina riittää useimmiten etikka, sooda, mäntysuopa..... Emme käytä klooria jne. Mattoja emme pese järvessä

- kananmunat ja liha saadaan usein suoraan maatiloilta. Maitokin olisi mahdollista ostaa suoraan, mutta vielä emme siihen ole ryhtyneet, samoin liha.

-lapsemme käytti kestovaippoja kuten isosiskonsakin ja isommat siskot (tosin 4 vanhinta vain kuivaksiopetellessa)

-valoja ei polteta turhaan. Valot sammutetaan huoneesta jos siellä ei olla ja usein poltellaan kynnttilöitä :o)

-pyykinpesuun intialaisia pesupähkinöitä, huuhteluaineeksi etikkaa jos tarvis !

-emme lennä, junaile yms. Emme matkusta ulkomaille vaan retkeilemme lähimaastoissa.

-teemme ruuat lähes 100% itse. Emme osta eineksiä.

-käytämme pieniä harsoja / liinoja talouspaperin asemesta.

-vältämme kertakäyttöisiä tuotteita jos valittavana on samaa asiaa ajava kestotuote.

-vettä ei suotkata : suihku kii pesun ajaksi ..... Ei käytetä juoksevaa vettä. Lasten pesuvedet päätyvät usein kasteluun !

En nyt tiedä olemmeko niin ekoja vaan minusta tämä on lähinnä elämäntapa. Tähän ei tarkoituksella olla pyritty vaan kaikki on tullut ikäänkuin luonnostaan :o)

Ei me alkujaan oltu muuttamassa aurinkotaloon, mutta kun sitten tällainen ihanuus tielle sattui niin mikäpä siinä. Ja kun vielä asumiskustannukset on ERITTÄIN edulliset (ei sähkölämmitystä vaan se kierrätyspuu, joka mahd. ilmaista) niin mikäpä tässä on näitä syysiltojakin vietellä ;o)

Tästäpä voisi kirjuutella enemmänkin ihan kuvien kera. Tämä talo kun näyttää erilaiselle ihan ulkoakin verrattuna "normaalitaloon".

Paljon voisi vielä lisää tehdä, mutta näin ollaan lähdetty liikkeelle ja minusta hyvä niin.

6 kommenttia:

pikkupikkuriikki kirjoitti...

Nyt ei voi kun huulipyöreenä lukea ja ihastella..kyllä mä/mekin pyritään ekologisuuteen mutta pitkälle jäädään taakse..tosin aika monta kohtaa noista toteutu meilläkin...

äiti kuudelle kirjoitti...

pikkuriikki : Kuten jo tuossa kirjoitinkin niin tämä "ekologinen" elämäntapa on tullut oikeastaan tämän talon myötä. On meilläkin varmasti joitain porsaan mentäviä, ammottavia aukkoja, mutta suunta on nyt selvä :o)

Ja autoilu oli pakko lopettaa kun auto meni rikki : sanoinkin että kun tuosta päästään niin tarkkaan harkitaan otetaanko uusi vaiko ei ja vielä ei olla tarvittu.

Toisaalta taas on melkein "pakko" toimia noin. Pienet tulot ja suuri perhe :o) Se on suurelta osin se salaisuus ;o) Miehelläkin on tällä kylällä työpaikka ja itse teen töitä kotona että senkään puoleen ei auto ole välttämättömyys.

Meillä ainakin aluksi pienet tulot juurikin oli se suurin syy et alettiin käyttää kirppareita, kierrättää, leipoa itse.... Nyttemmin siitä on tullut tosiaan se elämäntapa että näinhän sitä just pitääkin elää :D

Mutta tästä vois kirjoittaa vaikka ja kuinka, jos sitä sais aikaan kuvata tätä taloa vaikka jo tämän päivän aikaan :o) Katsotaan....

Marilla kirjoitti...

Aika moisia sankareita olette! Itsestä tuntuu, että elämä on täysin auton ehdoilla. Julkisilla poika hoitoon ja työpaikalle -työmatka kestäisi n. 3 tuntia. En minä käsitä, miten se onnistuisi ilman autoa.

Miten te sen oikein teette ? :) miten kaupassakäynnit? Pyörällä? Kyläilyt? Harrastukset? Anteeksi tämä kysymysten tulva,kuullostaa vain niin uskomattomalta...

äiti kuudelle kirjoitti...

Miia : ei mitään sankareita vaan tavallinen lapsiperhe :o) Kuten kerroin niin meillähän mies käy kylällä töissä (jakaa postia). Jos minulla on tooooooosi iso paketti tulossa postista niin mies tuo sen aamulla meille tästä ohi ajaessaan. Samoin isojen postien vienti onnistuu kun lykkään lootan postiautoon ;) En siis ole sankari ja kanna lootia postiin.

Tosin hyvin usein kyllä ihan pyörällä paketit kulkee ! Ja onhan meillä nuo ikivanhat kierrätys-emmaljungat eli tuplasoftyt. Ostin ne jollain 15 eurolla ja niihin mahtuu 15 kg:n koiranruokasäkki ja postilaatikot :o)

Talvella on vähän ikävää kun ei täällä korvessa jalkateitä aurata ja sohjoa riittää :o/ Tahtoo itku tulla, mutta se aika on lyhyt.

Joo, kaupassa käydään pyörillä. Pitäs ottaa joskus kuva ;o) 2 isoa kassia mahtuu kun meillä on pyöriin viritelty korit. Ja tiedätkös ? Tuohon lasten turvaistuimeen saa viriteltyä toooosi painavan ostoskassin ;o) Laittaa vaan sen turvavyön kahvojen läpi ja tiukalle kii.

No, useimmiten me käydään 2-3 x päivässä tuossa kylällä kaupassa. Nyt alkaa jo sujua kun aluksi sitten tuntui pitkäveteiselle.... Ja talvisin on sitten iki-ihana PULKKA ! Jostain ajasta talvella sillä vetää koiranruuat ja ihmisten ruuat älyttömän kätsysti.

Niin, meillä ei kyllä sitten lähdetä ex-tempore omalta kylältä mihkään.... Onneksi (ja "onneksi) oma suku asuu täällä, joten matkat on lyhyitä ja kun erakkoluonne olen niin en kamalasti kyläile ;o)

Elokuussa yhdet häät hoituivat siten että meidän porukkaa meni kahteen autoon. Soviteltiin vain kyydit.

Harrastukset ja muut tapahtuu tällä paikkakunnalla lapsilla kävellen. Tuleepa arkiliikuntaa. Kirkolle on n. kilometri ja sen kyllä taittaa millä vain.

Täällä hoituu autottomuus varmaan paremmin kuin kaupungeissa kun välimatkat voivat olla juurikin hoitopaikan ja työpaikan kesken pitkiä.

Toisinaan muuten pääsen siskon kanssa samalla kyydillä kauppaan :D Sisko asuu tuolla saman tien toisessa päässä.

Jos on isompaa asiaa esim. lähikaupunkiin niin annan esim. isälleni puutelistaa : eilen hän haki pyörääni uusia pinnoja ja miehelle uuden takakumen.

Pyörä on se oiva väline.

Toivottavasti vastasin edes joihinkin kysymyksiisi :o) Lisää saa esittää.

Sokrutin kirjoitti...

Meillä on sama lämmitysmuoto. Hienoa, emme ole ainoita kummajaisia. Sano nyt ettei ole lainkaan hankalaa kun kaikki pyörittelee päätään kuinka te jaksatte puulla lämmittää :D Puut on tehtaan hukkatavaraa ja metsästä siivottuja ( ei kaadettuja) Aurinkopaneelit asensimme reilu kuukausi sitten !!

äiti kuudelle kirjoitti...

Sokrutin : Hienoa :D Emme ole mekään siis ainoita "outoja". Ei tod. ole vaikeaa lämmittää puulla ! Meillä on kellarissa erittäin iso uuni. Siihen menee kannot tuosta vain ja pituudeltaan metrinen halko. Ei siis tarvitse tehdä mitään tulitikkuja.

Vettähän meillä on tuossa lämmitettävänä 15000L. Syy miksi noin paljon niin tässä on uima-allas mitä emme tietenkään käytä. Allas on katettu ja sinne mahtuu mahtava määrä vaatetta ja muuta "säilytettävää".

Puita emme mekään kaada. Kyllä se sitä hukkapuuta ja keruutavaraa on. Samoin sukulaisten puunoksat ja risut palavat kuivatuksen jälkeen iloisesti.

Vettä lämmitetään yleensä saunailtaisin. Ennen saunaa mies käy laittamassa uuniin tulet. Vedenkierron saa katkaistua ja yhdellä lämmityskerralla kyllä kylvetään hulppeasti. Vesi ei kiehuvaa ole, mutta se ei meitä haittaa. Eipä tule lotrattua ja laskettua ammetolkulla muksuille vettä ;o)

Vaikeaa tämä ei missään tapauksessa ole vaan ihanaa !!!