keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Meidän 2½v osaa..........

............ sanoa ärrän. Siis ihan oikeasti tuon vaikeahkon kirjaimen R. Poika yllätti äidin tässä jo kohta 2 viikkoa sitten ja aattelin että kunhan nyt vahingossa sanoo. Ei tuo nyt vahinko ole kun tulee niin selvästi ;oD

Ei kai se mikään ihme ole et osaa. Moni muukin varmasti osaa, mutta kun meillä on se historia et sekä mie että mies (hänen muistaakseen) ollaan oltu vähän laiskoja oppimaan kaikkia kirjaimia. Siskoista Olivia oppi ÄRRÄn esikoulun jouluna ja Silja kävi myöskin pitkään puheterapiaa (liimakorvatauti, infektioastma yms.).

Ja eihän tuo poika sanonut sanaakaan ennen kuin täytti 2v ja nyt puhua pulputtaa minkä ehtii. Ei miula kai enää vauvaa ole :o( Hiukkasen oudolta tuntuu kun poika huutaa siskolleen et "Amsu, mennään leikkimään." "Amsu, tule, lasketaan mäkeä.". Ja mitä muuta tuo osaa

-käydä itse vessassa, on siis päiväkuiva, yöllä varmistuksena vaippa
-syödä itse
-pukea (joo, se pukee vaatteet päälleen)
-laulaa
-leikkiä legoilla, pikkueläimillä ja muiden lasten kanssa
-tyhjentää tiskikoneesta aterimet (ne on tarpeeks alhaalla)
-kouluttaa koiria (Laku, istu. Niin tuo sanoo ja hakee namipalan)
-mennä nukuttamatta nukkumaan
-nukkua pitkään xD (äidin mieleen)

Ja ettei "kehumiseks" mee niin osaa tuo olla välillä oikea EEMELI, joka sotkee, kiukkuaa, härrää siskojen leikeissä, juoksentelee pihasta......

Kaiken kaikkiaan kun aattelee että 2½v sitten tuo pieni oli ihan tosi pieni. Vähän reilu 3kg. Mikä valtava kehitys tässä ajassa tapahtuu, kasvu toki myös. Kaikki nämä jaksavat vieläkin kuudennen lapsen kohdalla hämmästyttää :o)

9 kommenttia:

Wiltsu kirjoitti...

Taitava pieni poika teillä! Näitä osaamislistoja on aina mukava tehdä. Tulee oikein kunnolla mietittyä, mitä kaikkea meillä osataankaan :)

Meidän 3vee ei vielä osaa sanoa ärrää, vaikka muuten sanallisesti erittäin lahjakas onkin :)

äiti kuudelle kirjoitti...

Wiltsu : :o) Ainahan se oma pikkuinen on äidin mielestä taitavin ;o)

En usko että tuo ÄRRÄ on liitoksissa älykkyyteen mitenkään.... Jokainen sen oppii tavallaan, aikanaan. Ja 3veehän on varsin sanavalmis ! Muistelen et meillä piti oikein välillä sanoa et elkee pukuko koko ajan. Puhetta kun tuli taukoomatta....

Wiltsu kirjoitti...

En kyllä minäkään usko, että ärrä on liitoksissa älykkyyteen millään tavalla. Kuten puheen kehitys muutenkaan :) Jokainen oppii aikanaan tavalla tai toisella nämä jutut.

Meidän 3vee (Eemeli) on äänessä myöskin koko ajan :D Tämä ikä onkin siitä ihana, että lasten suusta pääsee niin hauskoja juttuja, ettei päivistä ainakaan naurua puutu :D

Mia kirjoitti...

Vau! Ja minä tässä iloitsin siitä että meidän Emil osaa sanoa S-kirjaimen, meillä kun ei muut ole osanneet kun vasta myöhemmin. ;)
Ärrästä ei puhettakaan vielä, joku ihme kaava meillä tuo R. Aina on kaikille se jouduttu opettamaan noin 5 vuotiaana, Oliverkin oppi vasta (D-harjoittelun kautta).

suvi kirjoitti...

Hienoa,niin ne vauvat vaan kasvaa ja oppii!Pienistäki asioista tulee ihmeteltyä!Meidän vajaa 3v ei vielä suostu jättämään vaippaa ees päiväks pois,mutt eiköhän se tästä:)
5v joutunee syksyllä viimeistään puheterapiaan,R ja S-kirjaimet tulevat jotenkuten,mutta paljon on opittavaa vielä.

äiti kuudelle kirjoitti...

Wiltsu : nyt tajusin itsekin levänneillä silmillä että teidän vanhempi on poika ja nuorempi tyttö :oD Kyllähän nuo mukulat osaa sutkauttaa aina päivänpiristykseksi kaikkea hauskaa.

Mia : 5v on ihan hyvä ikä oppia R. En itsekään odottanut et Emil aiemmin sitä sanoo ja ihmetys oli suuri kun se sieltä tuli.

Minttu kirjoitti...

Reipas ukkeli teillä =)

Meillä Atte oppi ärrän 4-vuotiaana vahingossa ja Linnea sit heti perään reippa 2 -vuotiaana. Linnean sielu ei anna periks,jos joku osaa jotain mitä hän ei =) Harjoitteli sitä ärrää sit iltakaudet sängyssä,ku olis pitäny nukkua.

Mindianna kirjoitti...

Meijän 2v 7 kk tyttö on "aina" osannut ässän, mutta ei ärrää, d:kin tulee l:nä. Puheenkehitys on ollut melko aikaista, mutta muuten on kyllä aika "änkyrä" (käytetään nyt tuota rumaa ilmaisua :). Osaisi riisua itse ja aika hyvin pukeakin, mutta ei halua. Just tänä aamuna oli melkoista tappelua yöpuvun vetskarin avaamisesta. Varmasti osaa sen aukaista, on osannut jo kauan, mutta piti vaan huutaa, että ei osaa. Ja potalle eikä vessanpöntölle ei suostu millään. Tai joskus istuu potalla, kun luetaan samalla, mutta ei varmasti silloin, kun on pissa- tai kakkahätä. Jospa se kouluikään mennessä...;)

Ouss kirjoitti...

taitava pikkujätkä teilä ;D